verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Welke dikte heb ik nodig voor mijn yogamat?

Waarom is de dikte van jouw yogamat zo belangrijk? Een mat moet bij je passen, comfortabel voelen en stabiliteit geven. Hoe beter je mat bij jou past, hoe beter je practice zal gaan. Maar waar moet je dan precies op letten? Om de juiste keuze te maken voor de dikte van de mat zijn een aantal factoren van belang. Je eigen persoonlijke voorkeur is een belangrijke factor, maar ook de yogastijl die jij beoefent. De yogastijl geeft namelijk aan of jij juist meer ondersteuning nodig hebt voor stabieliteit of dat juist een zachtere yogamat beter is vanwege de liggende oefeningen.

Waar de één gelukkig wordt van bijvoorbeeld yin yoga, kijkt de ander uit naar een les ashtanga yoga. Welke yogastijl je ook beoefent, we hebben in ons onderstaande overzicht precies opgesteld welke yogastijl past bij welke dikte van een yogamat. Heb je vragen over en specifieke yogavorm of wil je graag advies inwinnen over welke yogamat geschikt is voor jouw oefeningen? Neem dan gerust even contact op met onze adviseurs.

Welke yogamat dikte is geschikt voor Yin Yoga?

Bij een rustige vorm als yin yoga voer je je houdingen gemiddeld 3 tot 5 minuten in een liggende of zittende houding uit. Yin staat voor het vrouwelijke en het zachte. En dit vraagt om een comfortabele dikke yogamat. Denk hierbij aan ongeveer 6 mm dikte. Hiermee voorkom je dat je de ondergrond voelt en dat eventuele kou van de ondergrond in je lichaam trekt. De Ecoyogi Classic yogamat en de Ecoyogi TPE yogamat zijn uitermate geschikt voor deze rustige vorm van yoga. 


Welke yogamat dikte is geschikt voor Ashtanga Yoga?

Bij een energieke en dynamische stijl als ashtanga yoga voer je je houdingen in een hoger tempo uit die vloeiend in elkaar overlopen. Dit vraagt om stevigheid en stabiliteit. Je kunt je dan wel voorstellen dat de mat niet te zacht en dik mag zijn; tussen de 3 en 5 mm. De Ecoyogi Studio yogamat is uitermate geschikt. Deze yogamat heeft een dikte van 4,5 mm, een hoge dichtheid en veel stabiliteit.Matten die dikker zijn dan 6 mm vallen al snel onder de noemer fitness matten. Erg fijn voor je fitness work-out maar niet ideaal als yogamat. 


Welke dikte is geschikt voor pijnlijke gewrichten?

Door bijvoorbeeld sportblessures, artrose of ouderdom slijtage kun je tijdens je yoga practice flink last hebben van je gewrichten. Ook als we onszelf te veel pushen in poses die te moeilijk voor ons zijn. Lief zijn voor je lichaam is erg belangrijk. In yoga termen noemen we dit Ahimsa, geweldloosheid. Eén van de yama’s van Patangali. 

Om de pijn te verzachten en je lichaam niet te forceren is een zachte dikke yogamat erg aangenaam zoals de Ecoyogi TPE yogamat. Deze heeft een dikte van 6 mm, is extra zacht en neem je gemakkelijk overal mee naartoe door het lichte gewicht.  


Ben je veel onderweg? 

Als je veel onderweg bent met je yogamat, een verre reis gaat maken of een retreat gaat doen wil je graag een lichte mat die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Daarnaast is het fijn dat je altijd je eigen persoonlijke mat bij je hebt die je goed kunt onderhouden.  

De reis yogamatten hebben een dikte van gemiddeld 1 tot 3 mm. Afhankelijk van de mat kun je deze opvouwen of oprollen en gemakkelijk in je koffer of tas stoppen. Met het oog op hygiëne is een reismat ook een goede oplossing. Je kunt deze over de yogamat in de studio leggen als een een beschermlaag zodat je zeker weet dat de mat alleen door jou gebruikt is. Wel zo hygiënisch. We wensen je veel succes met het kiezen van de juiste yogamat.

Staat jouw yogastijl er niet tussen?

Beoefen jij een andere vorm van yoga en wil je graag weten wat voor jouw de beste dikte voor een yogamat is?
Neem dan contact op via onderstaande button.

Neem contact op