verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Deze producten zijn geschikt voor Bikram Yoga


Welke producten zijn geschikt voor Bikram yoga?

Bikram yoga is een yogavorm waarbij je flink kunt gaan zweten. Deze yogavorm wordt immers beoefend in een ruimte van minimaal 40°C. Het is daarom belangrijk een mat te kiezen waarbij het oppervlak niet glad wordt wanneer er vocht op komt zodat je balans en stabiliteit behoudt bij het uitvoeren van de oefeningen.

Ecoyogi PRO Grip yogamat

De Ecoyogi Pro Grip is een perfecte mat om te gebruiken tijdens Bikram yoga. De mat heeft namelijk zowel onder droge maar ook vochtige omstandigheden een goede grip. De mat is gemaakt van natuurrubber met een PU-toplaag wat vocht snel op neemt en je niet het risico loop om uit te glijden wanneer er zweet op de mat terecht komt.

  • Goede wetgrip
  • Antibacterieel
  • Geschikt voor Bikram en hot yoga


Bekijk product

Bikram yoga mat
Ecoyogi studio mat i.c.m. Yoga Towel

De Ecoyogi studio yogamat is een fijne allround mat die je ook goed kunt gebruiken tijdens Bikram yoga. Wel raden we aan de yoga mat te gebruiken in combinatie met een yogahanddoek. De mat kan namelijk gladder worden door transpiratievocht. De yogahanddoek neemt het vocht op waardoor je meer grip behoud en je niet uitglijdt. Naderhand kun je de handdoek makkelijk wassen en begin je de volgende yoga sessie weer op een frisse ondergrond.

  • Goede grip i.c.m. met handdoek
  • Yogahanddoek wasmachine en droger bestendig
  • Hygiënische oplossing  


Bekijk product
Wat is er zo bijzonder aan Bikram Yoga?

Veel yogi's zweten enorm bij Bikram Yoga. Deze yoga stijl wordt beoefend bij een kamertemperatuur van ongeveer 40 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 40 procent. De gehele les duurt in het totaal 90 minuten. Elke individuele oefening heeft effect hebben op een specifiek deel van het lichaam. Omdat het zo warm wordt in de yogaruimte, dragen de yogi's zeer lichte kleding.

Wat zijn de verschillen tussen Bikram yoga en Hot Yoga?

Je ziet tegenwoordig in veel studio’s en sportscholen dat ze een vorm van Hot Yoga lessen geven. Deze vorm van yoga wint snel aan populariteit. Naast Hot Yoga heb je ook nog Bikram yoga. Ook deze vorm van yoga wordt gegeven in een verwarmde ruimte.

Nu is de grote vraag natuurlijk wat het verschil is tussen deze twee vormen van yoga? Je kunt je afvragen als je aan Hot Yoga doet of je dan een Bikram Yoga les volgt? Het antwoord is hierop nee maar je beoefend wel Hot Yoga als je een Bikram les volgt. Ik begrijp dat het bovenstaande verwarrend is. De enige overeenkomst tussen Bikram yoga en Hot yoga is dat ze allebei in een warme ruimte worden beoefend. Laten we deze twee vormen eens onderzoeken en kijken wat de verschillen zijn.

Bikram Yoga

Deze vorm van yoga werd in het begin van de jaren zeventig gestart zoals eerder beschreven door Bikram Choudhury. Deze gepatenteerde yoga vorm wordt gegeven in speciale Bikram yoga studio's met harde vloeren, spiegels aan de muren en felle verlichting. Alle lessen volgen dezelfde volgorde voor precies negentig minuten en de leraren moeten gecertificeerd zijn vanuit Bikram zelf.

De klassen doorlopen elke keer weer dezelfde zesentwintig oefeningen en houdingen, in exact dezelfde volgorde. De docenten praten je door dezelfde vastgelegde oefeningen heen. De ruimte moet verwarmd worden tot precies +40°C en met een vochtigheidspercentage van 40%. Er mag tijdens de lessen niet gepraat worden onderling tussen de leerlingen, er is geen interactie en geen muziek.

Met Bikram yoga bouw je spierkracht en flexibiliteit op. Bovendien wordt je huid actief gereinigd door de hitte en het zweten. Al met al is het een training waarbij je veel zult zweten!

Hot Yoga

Als je aan een Bikram Yoga les gaat beginnen weet je van te voren eigenlijk wel wat er gaat gebeuren. Hot Yoga daarentegen zal elke les weer anders zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leraar en de aangeboden yogastijl.

Hot Yoga kan  bijzonder actief zijn bijvoorbeeld door Vinyasa of Power Yoga te doen of juist heel rustig met Yin Yoga. Het mooie van Hot Yoga is dat de vorm en volgorde altijd anders kunnen zijn en er zijn geen strakke regels zoals bij Bikram Yoga. Hot Yoga wordt in principe in verschillende vormen van yoga aangeboden in een verwarmde ruimte. De temperatuur van een Hot Yoga les varieert tussen de 32-40 graden Celsius.

Nuttige tips

Zoals je hebt kunnen lezen zijn Bikram Yoga en Hot Yoga eigenlijk twee zeer verschillende yoga vormen, ook al lijken ze op het eerste gezicht behoorlijk op elkaar. In beide gevallen is het belangrijk om goed te drinken voor na en tijdens de lessen. Drink voldoende vocht voor de les en neem voor tijdens de les een fles water mee. Drink vooral niet te snel maar regelmatig en met kleine slokjes

Luister goed naar je lichaam en eventuele waarschuwingssignalen die het je kan geven. Als je je duizelig of misselijk begint te voelen, kan dit een teken zijn van een hitte beroerte, dus neem dan een pauze of verlaat de hete kamer om even af te koelen.