verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Wat is Bikram Yoga?

Bikram Choudhury is de uitvinder van de naar hem genoemde yogastijl. Eind jaren zestig van de vorige eeuw, ontwierp Choudhury na een heftige knieblessure, de reeks yogaoefeningen die tot op de dag van vandaag nog steeds bekend zijn. Ze bestaan uit twee ademhalingsoefeningen en 24 yogahoudingen, die altijd in dezelfde volgorde moeten worden uitgevoerd. Het begint met de halve maan houding ook wel bekend als Ardhacandrāsana. De laatste oefening is de Ardha Matsyendrasana ook wel Halve God van de Vissen genoemd.

Deze producten zijn geschikt voor Bikram Yoga

Wat is er zo bijzonder aan Bikram Yoga?

Veel yogi's zweten enorm bij Bikram Yoga. Deze yoga stijl wordt beoefend bij een kamertemperatuur van ongeveer 40 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 40 procent. De gehele les duurt in het totaal 90 minuten. Elke individuele oefening heeft effect hebben op een specifiek deel van het lichaam. Omdat het zo warm wordt in de yogaruimte, dragen de yogi's zeer lichte kleding.

Wat zijn de verschillen tussen Bikram yoga en Hot Yoga?

Je ziet tegenwoordig in veel studio’s en sportscholen dat ze een vorm van Hot Yoga lessen geven. Deze vorm van yoga wint snel aan populariteit. Naast Hot Yoga heb je ook nog Bikram yoga. Ook deze vorm van yoga wordt gegeven in een verwarmde ruimte.

Nu is de grote vraag natuurlijk wat het verschil is tussen deze twee vormen van yoga? Je kunt je afvragen als je aan Hot Yoga doet of je dan een Bikram Yoga les volgt? Het antwoord is hierop nee maar je beoefend wel Hot Yoga als je een Bikram les volgt. Ik begrijp dat het bovenstaande verwarrend is. De enige overeenkomst tussen Bikram yoga en Hot yoga is dat ze allebei in een warme ruimte worden beoefend. Laten we deze twee vormen eens onderzoeken en kijken wat de verschillen zijn.

Bikram Yoga

Deze vorm van yoga werd in het begin van de jaren zeventig gestart zoals eerder beschreven door Bikram Choudhury. Deze gepatenteerde yoga vorm wordt gegeven in speciale Bikram yoga studio's met harde vloeren, spiegels aan de muren en felle verlichting. Alle lessen volgen dezelfde volgorde voor precies negentig minuten en de leraren moeten gecertificeerd zijn vanuit Bikram zelf.

De klassen doorlopen elke keer weer dezelfde zesentwintig oefeningen en houdingen, in exact dezelfde volgorde. De docenten praten je door dezelfde vastgelegde oefeningen heen. De ruimte moet verwarmd worden tot precies +40°C en met een vochtigheidspercentage van 40%. Er mag tijdens de lessen niet gepraat worden onderling tussen de leerlingen, er is geen interactie en geen muziek.

Met Bikram yoga bouw je spierkracht en flexibiliteit op. Bovendien wordt je huid actief gereinigd door de hitte en het zweten. Al met al is het een training waarbij je veel zult zweten!

Hot Yoga

Als je aan een Bikram Yoga les gaat beginnen weet je van te voren eigenlijk wel wat er gaat gebeuren. Hot Yoga daarentegen zal elke les weer anders zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leraar en de aangeboden yogastijl.

Hot Yoga kan  bijzonder actief zijn bijvoorbeeld door Vinyasa of Power Yoga te doen of juist heel rustig met Yin Yoga. Het mooie van Hot Yoga is dat de vorm en volgorde altijd anders kunnen zijn en er zijn geen strakke regels zoals bij Bikram Yoga. Hot Yoga wordt in principe in verschillende vormen van yoga aangeboden in een verwarmde ruimte. De temperatuur van een Hot Yoga les varieert tussen de 32-40 graden Celsius.

Nuttige tips

Zoals je hebt kunnen lezen zijn Bikram Yoga en Hot Yoga eigenlijk twee zeer verschillende yoga vormen, ook al lijken ze op het eerste gezicht behoorlijk op elkaar. In beide gevallen is het belangrijk om goed te drinken voor na en tijdens de lessen. Drink voldoende vocht voor de les en neem voor tijdens de les een fles water mee. Drink vooral niet te snel maar regelmatig en met kleine slokjes

Luister goed naar je lichaam en eventuele waarschuwingssignalen die het je kan geven. Als je je duizelig of misselijk begint te voelen, kan dit een teken zijn van een hitte beroerte, dus neem dan een pauze of verlaat de hete kamer om even af te koelen.