verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Hatha Yoga

Hatha Yoga is een van de meest populaire yoga paden en wordt ook hier in het westen veel gevolgd. Hatha Yoga richt zich op lichaamsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

Als we het  tegenwoordig over "Yoga" hebben, bedoelen we meestal Hatha Yoga. De reden hiervoor is dat de fysieke oefeningen (asana's) waarmee we tegenwoordig bijna uitsluitend yoga associëren vanuit dit yogapad komen. Hatha Yoga wordt door velen ook wel gezien als de moeder van vele nieuwere en modernere vormen van yoga.

Deze producten zijn geschikt voor Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga

De term "Hatha" betekent "kracht" en geeft in de lettergrepen "Ha" (zon) en "Tha" (maan) een basisprincipe van de leer aan. De oefeningen moeten de dualiteiten, die deel uitmaken van het leven - zoals inspanning en ontspanning, mannelijke en vrouwelijke aspecten, logica en creativiteit, etc. - in evenwicht brengen en harmoniseren. Het doel is om een gerichte, evenwichtige staat van zijn te bereiken die diepe meditatie en zelfreflectie mogelijk maakt.

Hatha Yoga gebruikt hiervoor de volgende middelen-oefeningen:

  • Asana's: de lichaamsoefeningen dienen om lichaam en geest te versterken en in balans te brengen
  • Pranayama: de ademhalingsoefeningen zuiveren lichaam en geest en breiden de levensenergie (prana) uit
  • Mudra's: deze handhoudingen zijn ook bedoeld om de subtiele energieën onder controle te houden
  • Kriya's: Bij deze reinigingstechnieken wordt bijvoorbeeld de tong gereinigd, worden de neusgangen gespoeld of wordt de dikke darm gereinigd door middel van een klysma.
  • Mantra’s: een instrument van de geest dat een diepgaande werking heeft op de emotionele staat van zijn.

Doel van Hatha Yoga

Hatha Yoga lessen gebruiken de adem om een link te leggen tussen lichaam en geest. Hatha lessen bouwen flexibiliteit en kracht op en minimaliseren tegelijkertijd de kans op blessures. Deze goed afgeronde stijl balanceert en opent het lichaam. Je leert de geest tot rust te brengen en aanwezig te zijn in het moment.

Voordelen van Hatha Yoga

Naast meer flexibiliteit en kracht, zal het beoefenen van hatha yoga leiden tot alle andere gebruikelijke voordelen van yoga, zoals reductie van stress, lagere bloeddruk, meer energie en een betere slaap.