verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Power Yoga

Power Yoga is een algemene term die gebruikt wordt om een krachtige, op fitness gebaseerde benadering van vinyasa-achtige yoga te beschrijven. Hoewel veel mensen Power Yoga als oppervlakkige fitness achtige vorm van yoga beschouwen, was deze stijl van yoga oorspronkelijk zeer nauw met de Ashtanga yoga methode verbonden.

Power Yoga omvat in de basis de fysieke kant van Ashtanga Yoga, met inbegrip van veel vinyasa oefeningen (reeks van houdingen die in volgorde worden gedaan), echter geeft het elke docent de flexibiliteit en vrijheid om elke houding in elke volgorde te onderwijzen, waardoor iedere les anders is. Door de nadruk te leggen op kracht en flexibiliteit, bracht men de Power Yoga naar de sport en fitness scholen van Amerika. Mensen werden enthousiast toen mensen yoga begonnen te zien als een manier om te trainen.

Deze producten zijn geschikt voor Power Yoga

Wie heeft Power Yoga uitgevonden?

De term "power yoga" werd populair in het midden van de jaren negentig toen twee Amerikaanse yogadocenten die bij de Ashtanga goeroe Sri K. Pattabhi Jois hadden gestudeerd, het geleerde toegankelijker begonnen te maken voor westerse studenten en atleten. Ze wilden ook af van de starre Ashtanga-serie, een reeks houdingen die altijd in dezelfde volgorde moet worden uitgevoerd.

Bryan Kest, gevestigd in Los Angeles, en Beryl Bender Birch, gevestigd in New York, worden het vaakst genoemd met de bijna gelijktijdige uitvinding van power yoga. Beiden maakten deel uit van de tweede generatie Amerikaanse Ashtanga-studenten. Kest leerde oorspronkelijk van David Williams en Bender Birth van yogaguru Norman Allen. Williams en Allen behoorden allebei tot Jois eerste westerse studenten. Kest studeerde verder bij Jois in Mysore, India. Bender Birch, die eerder Sivananda, Kundalini en Iyengar yoga had gedaan, werkte met Jois tijdens zijn reizen naar de Verenigde Staten in de jaren tachtig.

Kest en Bender Birth gebruikten allebei de term power yoga om de intense, vloeiende stijl van yoga te onderscheiden van de zachte, op stretching en meditatie gebaseerde praktijken die veel Amerikanen associëren met yoga. Bender Birch heeft gezegd dat toen ze haar lessen power yoga begon te noemen, ze nog steeds actief bezig was om de Ashtanga-series van houdingen te leren en te verbeteren.

Sommige conservatieve yogadocenten verwierpen power yoga als een truc die de holistische en spirituele fundamenten van de klassieke vormen van de beoefening ondermijnt en teveel nadruk legt op lichaamsbeweging.

Alternatieven voor Power Yoga

Met zijn duidelijke focus op lichaamsoefeningen zijn Power Yoga en de diverse varianten bijzonder geschikt als jij jouw lichaam fit wilt houden, spieren wilt opbouwen, flexibeler wilt worden of gewicht wilt verliezen. Je moet echter geen spiritualiteit, ademhalingsoefeningen of meditatie verwachten. Aangezien power yoga lessen sterk variëren van studio tot studio en van leraar tot leraar, is het het beste om een kijkje te nemen en verschillende anternatieven van Power Yoga zodat jij de vorm kunt vinden die het beste bij je past.

Alternatieven:

  • Als je meer op zoek bent naar een holistische stijl van yoga met meditatieve elementen, moet je eens een kijkje nemen bij Jivamukti Yoga en Ashtanga Yoga.
  • Als al deze stijlen te vermoeiend voor je zijn, zou klassieke Hatha Yoga iets voor je zijn.
  • Yin Yoga, is aan de andere kant een vorm van yoga als je het juist wat rustiger aan wilt doen of als je op zoek bent naar een balans voor Power Yoga.
  • Als je een duidelijke focus wilt hebben op een spirituele en meditatieve beoefening van yoga, kan Kundalini Yoga je aanspreken. Het is als het ware het tegenovergestelde van Power Yoga.