verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Ashtanga Yoga

Deze yoga vorm is een zeer gestructureerde Vinyasa achtige yoga les. Er zijn 6 Ashtanga series met iedere serie meerdere houdingen en elke student moet elke houding van de eerste serie onder de knie hebben voordat je door mag gaan naar de volgende serie.

De eerste serie begint met tien zonnegroeten (vijf A en vijf B), gaat verder met een serie staande houdingen aan elke kant, en eindigt met een set van inversies (omgekeerde houdingen) en zittende houdingen, die met elkaar verbonden zijn door een vinyasa serie. De volledige Asthanga Yoga methodiek bestaat uit 6 series van ieder ca. 40 asana’s. Om de gehele methodiek onder de knie te krijgen heb je er een levenslange uitdaging aan.

Deze producten zijn geschikt voor Ashtanga Yoga

Deze zogenaamde asana's zijn slechts een onderdeel van yoga, die zichzelf in zijn oorspronkelijke vorm ziet als een praktische filosofie die alle aspecten van het leven omvat. Dit is vooral duidelijk te zien in Ashtanga Yoga, wat "het achtvoudige pad" betekent.

Deze acht delen van het yogapad werden voor het eerst schriftelijk beschreven in een van de oudste yoga geschriften, de "Yoga Sutra's", waarschijnlijk in de 3e eeuw:

  • Yama – morele code naar de wereld om ons heen (bijv. niet stelen en geweldloosheid).
  • Niyama - zelfdiscipline (bijv. fysieke zuiverheid en zelfstudie).
  • Asana - de fysieke lichaamsoefeningen die we kennen.
  • Pranayama - adem controle (beheersen van de ademhaling).
  • Pratyahara - beheersing van de zintuigen.
  • Dharana - concentratie (bijv. bij de ademhaling of een mantra).
  • Dhyana - meditatie en bijbehorende hogere staten van bewustzijn.
  • Samadhi - contemplatie - volledige overgave.

Zoals je kunt zien, zijn de asana's slechts één van de acht onderdelen van de traditionele yogalessen. Het achtvoudige pad van Ashtanga Yoga moet echter niet worden gezien als acht opeenvolgende stappen of stadia, maar als onderdelen die allemaal gelijkelijk moeten worden beoefend.

Voordelen van Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga heeft alle voordelen van een regelmatige yogabeoefening: kracht, flexibiliteit, stressbeheersing en innerlijke rust. Omdat de series zo veeleisend zijn (in de traditionele praktijk wordt van je verwacht dat je regelmatig oefent) zal je heel snel heel sterk worden. Er is geen enkel deel van het lichaam dat in deze oefening niet hard moet werken.

Is Ashtanga Yoga iets voor jou?

Ashtanga yoga is echt iets voor jou als je een intensieve uitdaging zoekt en je van structuur houdt. De beoefening is van dag tot dag ongeveer hetzelfde en het duurt voor de meeste mensen jaren om een niveau verder te gaan. Als je zeer gevoelige spieren of gewrichten hebt, is dit misschien niet de vorm van yoga voor jou. Er wordt sterk de nadruk gelegd op het "uitvoeren" van elke houding, ook al is je lichaam er nog niet klaar voor om deze asana op een sierlijke manier uit te voeren.