verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Gebruik en onderhoud

Bij regelmatig gebruik van een yoga mat is het niet te voorkomen dat de mat vuil wordt. Wanneer je de mat graag in goede conditie wilt houden en veilig yoga wilt blijven beoefenen is het belangrijk om deze regelmatig te reinigen. Oppervlakkig schoonmaken van een yoga mat is mogelijk door na elke yogasessie de mat af te nemen met een licht vochtige doek. Daarnaast is het is belangrijk dat je de mat eens in de twee tot zes maanden voorziet van een grondige hygiënische dieptereiniging.


Yogamatten van verschillende materialen

Verschillende materialen yogamatten

In de webshop van Ecoyogi zijn yogamatten van uiteenlopende materialen verkrijgbaar. Je kunt hierbij denken aan matten van materialen, zoals: PVC, katoen, rubber, TPE, PU etc. Doordat de matten van verschillende materialen zijn gemaakt heeft elke mat zijn specifieke behandeling nodig heeft als het op reinigen aankomt. We geven je daarom graag advies over het schoonmaken van yogamatten van diverse merken en materialen.


PVC yogamatten

PVC matten zijn de sterkste yogamatten die er zijn en daarom worden ze ook vaak gebruikt voor eco schoonmaakmiddelprofessionele doeleinden. Ze zijn dankzij het materiaal gemakkelijk schoon te maken. De matten uit de Manduka PRO-serie en de Ecoyogi Studio lijn zijn gemaakt van dit sterke materiaal. Elke mat die gemaakt is van PVC moet eerst stroever gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door de mat eerst één of twee keer goed te boenen met een zogenaamde Vileda spons en een sopje van water met een paar druppels natuurlijk wasmiddel (bijvoorbeeld van Ecover).

Reinigingsmiddel voor PVC yogamatten

Als je een PVC mat grondig wilt reinigen, kun je gebruik maken van een yoga mat cleaner. Het is daarnaast ook mogelijk om te kiezen voor een ander reinigingsmiddel, maar houd er wel rekening mee dat dit een reiniger is waar geen oplosmiddel aan is toegevoegd en dat er geen azijn in de ingrediëntenlijst voorkomt. Azijn kan namelijk zorgen voor melkachtige en doffe plekken op yogamatten die gemaakt zijn van PVC.

Reinigen van Ecoyogi Studio yogamatten

De matten van Ecoyogi Studio kunnen gewassen worden met behulp van een tuinslang of schoonspuiten in de douche of badkuip. Het is zelfs mogelijk om de mat in een frontlader wasmachine te plaatsen op 40 graden en een fijn wasprogramma zonder centrifugeren te gebruiken. Let op! Dit raden wij niet aan. De onderzijde van de mat kent een open cel structuur waardoor de mat zal functioneren als een spons. Het water zal dus in de mat trekken. De wasmachine of tuinslang is de makkelijkste manier maar op lange termijn meestal niet de meest hygiënische manier van schoonmaken.
Wij van Ecoyogi adviseren altijd voorzichtig te zijn met het gebruik van overmatig vocht gebruik bij matten met een open cel structuur. Als de mat niet goed droogt kan dit op langere termijn een broedplaats worden voor bacteriën. Dus schoonmaken met een vochtige doek en een sopje van 3-5 druppels wasmiddel op een liter water is ons advies.

Hoe je yogamatten van PVC laat drogen

Na afloop van de reiniging is het belangrijk om de matten te laten drogen in een goed geventileerde ruimte of hang ze in de zon te drogen. Houd er wel rekening mee dat de matten niet te drogen worden gehangen aan een waslijn gemaakt van scherp materiaal. Dit kan namelijk lelijke strepen veroorzaken op de mat.
Let op: Drogen in de zo is alleen geschikt voor PVC yogamatten en niet voor matten gemaakt van Rubber, TPE of organisch katoen. Bij de andere materialen als PVC kan de zon de mooie eigenschappen aantasten.


100% natuur rubber yogamatten

De Ecoyogi PRO Grip is gemaakt van 100% natuurrubber met een top laag van PU. Het verschil tussen de matten van de verschillende merken is dat ene een gesloten celstructuur aan de bovenzijde hebben, terwijl de andere voorzien zijn van een open celstructuur. In tegenstelling tot de open celstructuur matten zullen de gesloten celstructuur matten geen vocht en zweet absorberen. De yogamatten met een open celstructuur werken juist als een spons. De Ecoyogi PRO Grip matten is een rubbermat voorzien van een PU toplaag die absorberend werkt alleen in de PU laag. Dankzij de zeer dunne absorberende toplaag zal het vocht dat in de mat komt tijdens het reinigen na afloop snel natuur rubber voor yoga matverdampen, waardoor deze zeer snel droog zal worden.

Reinigen van een Ecoyogi PRO Grip mat

Reinigen van de Liforme en Ecoyogi PRO Grip matten kan zeer eenvoudig met wat water met een klein beetje eco vriendelijk wasmiddel. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het wasmiddel van het merk Ecover. Vervolgens kun je met behulp van een zachte spons de mat volledig afnemen.

Hoe je de 100% natuur rubber matten laat drogen

Laat de matten die gemaakt zijn van 100% natuur rubber altijd drogen in een goed geventileerde ruimte. De matten kunnen opgehangen worden of plat neergelegd worden. Houd er rekening mee dat je de mat nooit laat drogen in in direct zonlicht. Dit kan onherstelbare schade aanrichten aan het natuur rubber.

Matten van 100% organisch katoen

De Ecoyogi Organic Cotton matten zijn gemaakt van 100% ecologisch katoen. Dankzij het materiaal zijn deze matten zeer geschikt voor vormen van yoga waarbij je veel zweet, zoals bijvoorbeeld Bikram Yoga.

Schoonmaken van een yoga mat van Ecoyogi Organic Cotton

De Ecoyogi Organic Cotton mat kan het beste met de hand gewassen worden met een mild wasmiddel op een temperatuur van 30 graden. Vervolgens kun je de mat het beste ophangen om goed te laten drogen. Hang de yoga mat goed uit, zodat er geen lelijk strepen kunnen ontstaan.

Verleng de levensduur van jouw yoga mat

Zoals je hebt kunnen lezen bestaan yogamatten uit verschillende materialen en heeft elk materiaal en merk weer een andere behandeling nodig als het om reinigen of schoonmaken gaat. Door je goed aan de reinigingsvoorschriften te houden, kun je de duurzaamheid van jouw mat aanzienlijk verlengen en zul je voor een lange tijd plezier hebben van jouw favoriete yoga mat