verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Iyengar Yoga

Bij Iyengar Yoga is een correcte uitvoering van de asana's het belangrijkste. Om deze asana’s goed te kunnen uitvoeren worden diverse  hulpmiddelen gebruikt, zodat je deze vorm van yoga ook verder kunt beoefenen als je ziek bent of bij invaliditeit.

Bij Iyengar Yoga ligt de nadruk op de fysieke oefeningen en ademhalingstechnieken van yoga, ook wel pranayama genoemd. Deze Yoga stijl is dus een subvorm van Hatha Yoga. Iyengar Yoga heeft meer dan 200 verschillende asana's en omvat zowel staande, zittende als liggende houdingen. Net als bij Ashtanga Yoga wordt er veel belang gehecht aan de exacte uitvoering van de Asanas. Bij Iyengar-Yoga speelt dit echter een nog grotere rol. Om dit te bereiken en om de toegankelijkheid van asana's te vergroten, worden talrijke hulpmiddelen gebruikt, de zogenaamde "props".

Deze producten zijn geschikt voor Iyengar Yoga

Hoe is Iyenger Yoga ontstaan?

De bijzondere yoga vorm Iyengar-Yoga is vernoemd naar de oprichter B.K.S. Iyengar, geboren in het zuiden van India in 1918. Hij was zwak en als kind voortdurend ziek. Daarom stuurde zijn familie hem naar de legendarische yogaleraar Krishnamacharya. Drie jaar lang leerde Iyengar daar onder strikte begeleiding yoga en vond hij fysieke gezondheid voordat hij begon met lesgeven. B.K.S. Iyengar onderzocht de Asanas (lichaamshoudingen) in zijn eigen studie dan ook nauwkeuriger dan wie dan ook. Hij gebruikte hulpmiddelen zoals blokken en yogariemen om de houdingen in de diepte te kunnen uitvoeren. Studerend bij een traditionele yoga leraar, richtte B.K.S. Iyengar zijn stijl op klassieke Hatha Yoga en bouwde deze op basis van het achtvoudige pad van Ashtanga Yoga, die hij vervolgens uitbreidde met moderne methoden.

In de jaren vijftig reisde B.K.S. Iyengar door het Westen. Verspreidde de yogalessen en onderwees vele beroemdheden. In de daaropvolgende decennia publiceerde hij diverse boeken - het eerste in 1966 met de titel "Light on Yoga", dat in 18 talen werd vertaald en tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als het standaardwerk in yoga.

Tot zijn dood (2014) was B.K.S. Iyengar een van de belangrijkste yogadocenten van de moderne tijd. Tot op de dag van vandaag leef zijn lesgeven leeft voort. Iyengar Yoga is een populaire yogastijl, die ook in dit deel van de wereld steeds belangrijker wordt.

Wat zijn de voordelen Iyenger yoga?

  • Het verhoogt je flexibiliteit.
  • Je krijgt een rustigere geest door een vorm van meditatie
  • Het zorgt ervoor dat je spieren worden versterkt.
  • Door beoefenen van Iyenger Yoga kan pijn worden bestreden of verlicht.
  • Vanwege focus op alignment ontwikkel je een betere lichaamshouding.
  • Minder ziekte door verbeterde werking van het lichaam.
  • Verbetering van je ademhaling.

Wat is het doel van Iyenger yoga?

Het belangrijkste doel van Iyengar Yoga is om de gezondheid te verbeteren. Deze vorm van yoga is er in de basis op gericht op het strikt uitvoeren van de juiste houding.  Iyengar staat er om bekend dat er veel gebruik wordt gemaakt van yoga props zoals yogariemen, dekens, kussens, bolsters, blokken en stoelen, soms meerdere tegelijk. Omdat er veel aandacht is voor de bijzonderheden en behoeften van elk individueel lichaam kan deze vorm als zeer therapeutisch worden gezien.