verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Waarom moet je je yogamat onderhouden en schoonmaken?


Als je ongeveer twee keer per week aan yoga doet sta je al gauw 100 tot 150 uur per jaar op een yogamat. Dan kun je je wel voorstellen dat er aardig wat bacteriën en onzuiverheden op de mat gaan zitten.

Eigenlijk maakt het niet uit hoe vaak en hoe lang je op je mat staat, bij iedere practice laat je mogelijk zweet, huidschilfers, crèmes of olie achter en dit kan de mooie eigenschappen van de mat aantasten of benadelen. Als je lang plezier wilt hebben van je yogamat is het essentieel de mat goed en regelmatig te reinigen. Hoe je dit het beste kunt doen hangt af van het soort materiaal waaruit jouw yogamat bestaat.  


De PVC yogamat

Deze yogamat, zoals onze allrounder Ecoyogi Studio yogamat, is uit onze eigen ervaring één van de sterkste yogamatten en tevens bijzonder eenvoudig schoon te maken en te onderhouden.

Maak zelf een sopje in de verhouding 2 a 3 druppels schoonmaakmiddel op een liter water. Maak voor het schoonmaakmiddel gebruik van een vetvrije zachte zeep zonder agressieve oplosmiddelen. Door de oplossing in een plantensproeier te doen kun je het schoonmaakmiddel gemakkelijk opbrengen. Daarna kun je de mat het beste met warm water afnemen zodat zeepresten verdwijnen. Voor een intensievere schoonmaakbeurt kun je het middel 10 tot 15 minuten laten intrekken.

Bij het drogen van de mat kun je deze het best in een droge ruimte neerleggen of over een stoel of wasrek hangen. Je mag PVC ook laten drogen in de zon. Als je een zware mat hebt raden wij het af om deze over de waslijn te hangen, hierdoor kan je strepen op de mat krijgen die er niet meer uit gaan.

Maak bij een PVC mat geen gebruik van azijn houdende schoonmaakmiddelen. Hierdoor kunnen doffe en melkachtige vlekken op de yogamat achter blijven.

De natuurrubber yogamat

In vergelijking met PVC heeft de rubberen yogamat niet altijd een gesloten celstructuur oppervlak maar juist een open celstructuur en dient deze daarom vaker te worden schoongemaakt omdat stof en zweet hierin makkelijker opgenomen wordt. Een yogamat met een opencelstructuur functioneert als een spons.

Je kunt redelijk eenvoudig zelf een schoonmaakmiddel maken van 50% water en 50% natuurazijn. Voor de geur kun je eventueel gebruik maken van 3 tot maximaal 5 druppels tea tree olie of natuurlijke etherische olie (citroen, lavendel of mint). Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van 50% water en 50% appel azijn. Wij hebben zelf met deze laatste oplossing zeer goede ervaringen.

 • Dompel je mat nooit onder in water. Het kan het poreus maken.
 • Stel de mat niet bloot aan direct zonlicht. Het rubber zal door het zonlicht veranderen en het oppervlak zal droog en glad worden. Dit kun je later ook niet meer goed herstellen.
 • Laat de mat niet zomaar op de vloer liggen. Het stof dat rond dwarrelt belandt op de mat en zal de structuur verstoppen en dit verslechtert de grip van de mat.
 • Laat de mat ook niet opgevouwen achter, dit kan namelijk breuken veroorzaken.

De rubberen geur die nieuwe natuurlijke rubberen matten vaak afgeven, verdwijnt meestal na een paar keer gebruik.

De natuurrubber yogamat met een PU toplaag

Het reinigen van een rubbermat met een PU toplaag, zoals de Ecoyogi PRO grip yogamat, is vrij eenvoudig. Deze yogamatten zijn zeer zorgvuldig ontworpen als het om hygiëne gaat. De absorberende PU toplaag van deze mat is heel dun en bevordert het verdampen van vocht waardoor de mat sneller kan drogen. Dit betekent dat de mat gemakkelijker en sneller kan worden gereinigd dan veel andere yogamatten.

Onze instructie voor het schoonmaken van de rubber yogamat met PU Toplaag:

Je kunt redelijk eenvoudig zelf een schoonmaakmiddel maken van 50% water en 50% natuurazijn. Voor de geur kun je eventueel gebruik maken van 3 tot maximaal 5 druppels tea tree olie of natuurlijke etherische olie (citroen, lavendel of mint). Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van 50% water en 50% appel azijn. Wij hebben zelf met deze laatste oplossing zeer goede ervaringen.

 • Laat een yogamat vlak opdrogen alvorens je deze gaat oprollen (geen probleem om deze eerst op te rollen nadat je een les hebt gevolgd om mee naar huis te nemen, vervolgens de yogamat thuis uit te rollen en laten drogen).
 • Je kunt een mat schoonmaken door gebruik te maken van een sopje dat is gemaakt van een druppeltje vloeibaar eco vriendelijk afwasmiddel in ruim water en de mat vervolgens af te nemen met een zachte (niet schurende) spons.

De TPE yogamat

TPE (Termo Plastic Elastomeer) is ook wel bekend als synthetisch rubber en is vrij nieuw materiaal in yoga land. Omdat TPE is gemaakt van een gesloten celstructuur is het aan de bovenzijde volledig water afstotend en daardoor redelijk eenvoudig schoon te maken. Eigenlijk kun je de yogamat, zoals de Ecoyogi TPE yogamat, op dezelfde manier als de PVC- en de rubber mat onderhouden zoals hierboven beschreven.

Ons advies voor het drogen van de mat: een TPE yogamat is recyclebaar. Ze kunnen broos worden als ze langere tijd bloot worden gesteld aan direct zonlicht. Leg of hang daarom de mat niet in direct zonlicht of soortgelijke bronnen van warmte.

De yogamat van katoen

De beste manier om deze mat, zoals de Ecoyogi Organic Cotton Yogamat, schoon te maken is deze met de hand schoon te maken met een watertemperatuur van maximaal 30 graden. Het mag ook in de wasmachine, zorg er dan voor dat je een zacht wasmiddel gebruikt en met een kort programma wast. Hang de mat daarna uit in een droge ruimte. Let hierbij wel op dat je de mat volledig uithangt anders kunnen er lelijke strepen op de mat ontstaan.

Doe de mat niet in de droger, deze kan hierdoor enorm gaan krimpen. Bij 100% puur katoen mag je altijd rekening houden met een krimppercentage van 5% maar als je de schoonmaak instructies goed opvolgt zal dit niet meer worden.

De yogamat van kurk

De Ecoyogi yogamat kurk is een zeer mooie en milieuvriendelijke yogamat. De bovenkant is gemaakt van organisch kurk, de onderkant is gemaakt van natuurrubber. Als je de yogamat wilt reinigen kun je de mat het beste inspuiten met water waarin een paar druppels ecologisch wasmiddel in zit. Neem vervolgens het oppervlak af met een vochtige doek met alleen water. Na het reinigen kun je de yogamat op de grond laten drogen voordat je deze weer oprolt.

Over het algemeen adviseren we om de mat één keer per week te reinigen. Wanneer je de mat gebruikt voor een dagelijkse work-out of oefeningen waarbij je veel transpireert, raden we aan om de kurkzijde elke keer na het gebruik van de mat te reinigen.

Je yogamat in de wasmachine?  

Met uitzondering van de katoenen yogamat adviseren wij de overige yogamatten niet in de wasmachine te wassen omdat er geen garantie is dat ze dit zullen overleven. Bovendien hebben sommige matten een open celstructuur dat functioneert als een spons en de mat raakt dan doordrenkt met water. Als de mat niet goed opdroogt kunnen bacteriën hun gang gaan en kunnen vreemde geurtjes ontstaan.  

Waar moet je op letten bij het dagelijkse gebruik van je yogamat?  

 • Hoe zit het met je eigen zorg? Waardeer je mat en je yogabeoefening door op de mat te stappen met goed gewassen, schone voeten en handen.  
 • Hou je mat altijd opgerold, indien deze droog is, en bescherm deze tegen zonlicht en stof. Dit is vooral heel belangrijk bij matten gemaakt van rubber. 
 • Gebruik voor een rubber yogamat een yogatas in plaats van een riem om verkleuring door zonlicht te voorkomen en om de wrijving van de riem te vermijden. 
 • Als je veel zweet, overweeg dan het gebruik van een yoga handdoek op je mat. 
 • Gebruik de mat op gladde, schone oppervlakken. Op ongelijke, stenen en vuile vloeren kunnen sneller beschadigingen. Ook kunnen de matten sneller stof aantrekken waardoor ze nog sneller vies worden 

En tot slot het belangrijkste; beschouw het schoonmaken van je yogamat als onderdeel van je yoga practice en ga er met liefde en geduld mee om. Zo profiteer je het langst van een goed functionerende en schone yoga mat.  


Duurzame yogamatten binnen 1 dag verzonden!

Duurzame yogamatten binnen 1 dag verzonden!

In het assortiment van Ecoyogi vind je verschillende duurzame en milieuvriendelijke yogamatten van hoge kwaliteit. Bekijk het assortiment en bestel online!

Bekijk de yogamatten