verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Moet je lenig zijn voor yoga?

Yoga is geschikt voor iedereen. Een heel groot misverstand dat er bestaat is dat je lenig moet zijn om yoga te kunnen beoefenen. Op social media en in magazines zie je meestal slanke vrouwen in moeilijke houdingen en de mooiste outfits op een yoga mat. Dat is heel jammer, dit kan veel mensen afschrikken om aan yoga te beginnen.

Yoga gaat over ontdekken, voelen en bewustwording. Het gaat niet over hoe lenig je bent of hoe diep je in een houding kan komen. Het uitgangspunt is dat je je bewust wordt van je lichaam en dat wat je ook voelt goed is.

Door je aandacht in je lichaam te brengen worden je gedachten rustiger. Je bent hierdoor helemaal in het nu en dwaalt niet meer zo snel af naar het verleden of naar de toekomst. Je hebt echt tijd en ruimte voor jezelf en hierdoor leer je jezelf steeds beter kennen. En dit alles heeft niets te maken of jij je tenen wel of niet kan vastpakken in een houding. Waardoor zijn veel yogi’s dan lenig? Lenigheid is een gevolg van yoga. Door thuis of in de studio consequent op je yoga mat je oefeningen uit te voeren bevorder jij jouw lenigheid. Wanneer je net begint met yoga of wanneer je lichamelijke ongemakken ervaart zal een goede yogadocent je begeleiden in de houding of je opties geven om de houding aangenamer te maken.

Gelukkig bestaan er yoga accessoires, ook wel yoga props genoemd, die jou helpen zonder lenigheid je yoga oefening toch comfortabel te kunnen uitvoeren. De vier belangrijkste props zetten we hieronder op een rijtje:


1. Yoga blok: als een (nieuwe) houding nog niet haalbaar is kun je één of meerdere blokken onder je handen, voeten, heupen of boven rug plaatsen om pijn en ongemak te voorkomen. De blokken worden onder andere gebruikt ter ondersteuning en stabilisatie. Vaak is het prettig om twee yoga blokken bij je yoga mat te leggen.


2. Yoga riem: dit is een hele fijn tool om je yoga oefening te verdiepen en comfortabeler te maken. Gebruik deze riem om bijvoorbeeld je hamstrings te strekken. Ga liggen op je rug, wikkel de riem om één van je voeten en breng dit been vervolgens omhoog in een hoek van 90 graden ten opzichte van je yoga mat. In deze houding voel je absoluut een fijne rek in je hamstrings. Is dit te intens? Je kunt je knie dan natuurlijk ook een beetje buigen.


3. Yoga bolster: door je lichaam helemaal over te geven aan een bolster ervaar je een super diepe ontspanning. Een bolster ondersteunt onder andere je nek, rug buik en benen en helpt je te ontspannen of te rekken in een bepaalde houding. Ben je benieuwd hoe je een yoga bolster kunt gebruiken? Klik dan eens op één van onze video’s waarin uitgelegd wordt op welke manieren je een bolster kunt gebruiken: Yoga houdingen met bolster - Ecoyogi - YouTube. Onlangs hebben we ook mini bolsters aan onze collectie toegevoegd. Een perfecte ondersteuning voor je knielholtes en nek en staat ook erg leuk als kussen op de bank.


4. Yoga deken: een deken kan je warm houden tijdens de eindontspanning maar kan je ook extra steun bieden. Rol je deken bijvoorbeeld op en leg deze in je nek of kom op de opgerolde deken zitten tijdens je meditatie.


Wij wensen jou alvast een fijne (eerste) yoga practice toe.

Team, Ecoyogi