verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Wat is de connectie tussen yoga en duurzaamheid?

Yoga helpt je om bewuster te leven. Wanneer je aan yoga begint, zul je merken dat dit ook effect heeft op andere gebieden in je leven. Maar hoe komt dit eigenlijk? De reden hiervan heeft veel te maken met de Yama’s, waarover we eerder een blog hebben geschreven: De eerste stap in yoga - Duurzame yogamatten.

De Yama’s zijn richtlijnen hoe je in het leven wilt staan. Deze laten je nadenken over je leven, gedrag en keuzes. De eerste hiervan is Ahimsa. In Ahimsa wordt besproken dat we als mensen geen geweld mogen gebruiken tegen andere mensen, dieren of onze planeet en hier komt de aandacht voor duurzaamheid aan het licht. Producten die we kopen zijn vaak met geweld geproduceerd ten koste van onze planeet. Bijvoorbeeld doordat de mensen die het maken onder slechte omstandigheden moeten werken. Of omdat er bij het produceren van het product schadelijke stoffen vrij komen. Als consument kun je betere keuzes maken door te kiezen voor eerlijke producten zonder schade te richten aan de mens of aan onze planeet. Dit past bij een duurzame en groene yoga levensstijl.

Ben jij al bezig met groener leven? Dit kan best wel een zoektocht zijn en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er wordt veel geroepen over duurzaamheid en sommige merken gebruiken deze term vooral om gezien te worden. Je kunt een duurzame levensstijl ook ontwikkelen door kleine stappen te maken. Kijk maar eens naar de volgende veranderingen die je kunt doen in het dagelijkse leven:

 • Minder vlees eten of vegetarisch eten
  De CO2 uitstoot bij vleesvervangers is veel lager dan bij vlees. Probeer daarom je stukje vlees iets vaker te vervangen door vleesvervangers, noten of extra groenten.
 • Voorkom voedselverspilling
  Maak eens iets vaker een nieuwe maaltijd van restjes en kliekjes. Koop precies wat je nodig hebt en kook op maat. Dit is beter voor het milieu en je portemonnee.
 • Korter douchen
  Door dagelijks maar 5 minuten in plaats van 10 minuten te douchen bespaar je per jaar veel liter schoon drinkwater en gasverbruik.
 • Minder kleding kopen of tweedehands kleding kopen
  Minder kleding kopen spaart niet alleen geld uit maar bespaart de aarde ook de nodige grondstoffen. Bovendien kun je met het geld dat je overhoudt kiezen voor duurzame kledingmerken of voor tweedehandskleding.
 • Verzorgingsproducten vervangen
  Shampoobars en blokken zeep zijn natuurlijke verzorgingsproducten, bevatten geen plastic en zijn goed voor jou en het milieu. Ze werken net zo goed als de producten in plastic flacons. Vervang wegwerp-wattenschijfjes eens voor herbruikbare katoenen wattenschijfjes.
 • Vaker de fiets i.p.v. de auto pakken
  Tijdens het fietsen komen er geen schadelijke uitlaatgassen vrij en fietsen draagt natuurlijk bij aan een goede gezondheid! Daarnaast bespaar je geld op de benzinekosten en kun je bewust genieten van de omgeving waarin je fietst. Erg mindful!
 • Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen
  Veel schoonmaakmiddelen laten chemische sporen na in de lucht en in het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer ecologische schoonmaakmiddelen. Een andere optie is om zelf schoonmaakmiddelen te maken door bijvoorbeeld baking soda, natuurazijn of etherische olie te gebruiken.

Bij Ecoyogi geloven we dat een duurzame wereld begint bij jezelf en om die reden bieden we betere alternatieven voor de bewuste consument. Dit is de filosofie achter de milieubewuste yoga- en meditatiecollectie van Ecoyogi, gecreëerd voor en door gepassioneerde yoga- en meditatiebeoefenaars. Mocht je vragen hebben dan staat ons team voor je klaar.

Liefs,

Team Ecoyogi