verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Yoga bestaat al heel lang en wanneer het precies ontstaan is, is niet te achterhalen. Wel was er iemand die het yoga pad schriftelijk vastgelegd heeft, zijn naam was Patanjali. Hij wordt gezien als de ‘vader’ van Yoga, een Indiase geleerde en filosoof en schreef de yogasoetra’s, de belangrijkste teksten uit de yogaliteratuur. Hierin staat het 8-voudige pad beschreven. Maar wat is dit pad nou eigenlijk?

Yoga staat voor eenwording. “Yoga is het moment waarop de beweging van de gedachte stopt” (“Yoga citta vritti nirodhah”). De perfecte balans vinden tussen lichaam, geest, gedachten en ziel, zodat er eenheid is in jezelf. Het achtvoudige pad bestaat uit praktische richtlijnen om liefdevoller in het leven te staan en die eenheid te vinden.

Yama’s

De eerste van het achtvoudige pad zijn de yama’s. Yama betekent morele weigering. Er zijn vijf yama’s en je weigert om deze vijf “zomaar” te laten gebeuren zodat er ruimte en tijd voor jezelf ontstaat. De vijf yama’s zijn:

1. Ahimsa

Geweldloosheid; naar anderen maar ook naar jezelf. Dit kan je toepassen door bijvoorbeeld echt naar iemand te luisteren zonder te oordelen. Liever voor jezelf te zijn door middel van positieve gedachten en het toepassen van positieve affirmaties. Luister je voldoende naar je eigen lichaam? Durf je je eigen grenzen te accepteren? Een bewuste levensstijl betekent ook geweldloosheid naar de planeet. Alle kleine beetje helpen, ze zeggen niet voor niks ‘een betere wereld begint bij jezelf’. Hoe lang sta jij onder de douche? Hoeveel nieuwe spullen koop je? Als je heel goed wordt in geweldloosheid ontstaat er een liefdevolle levenshouding. Jouw energie hoeveelheid is zo groot dat anderen vanzelf rustiger worden in jouw nabijheid.

2. Satya

Waarheidslievendheid; leven naar je eigen waarheid. Het is het weigeren van leugens. Wat is jouw waarheid? Niet langer meegaan in beperkende gedachten over jezelf of anderen. Geen vooroordelen of de halve waarheid vertellen. Niet tegen je zin in handelen. Ga op je gevoel af, wees duidelijk in wat je wil en luister er naar. Na verloop van tijd ontstaat er een lijn van goede gedachten, ook in woorden én daden.

3. Asteya

Niet stelen; dit houdt in dat je je niets toe eigent wat van een ander is. Dit kunnen voorwerpen, maar ook daden en/of gedachten zijn. Bijvoorbeeld door het stelen van tijd bij een ander door iets te vragen terwijl je het ook zelf kunt opzoeken. Of zomaar doorgaan met praten zonder te luisteren naar de ander. Ook het pronken met andermans veren of iemands vertrouwen misbruiken is stelen. Patanjali zegt: “Als de yogi stevig gegrondvest is in eerlijkheid, komen allerlei kostbare schatten omhoog. En dat is aardig de moeite waard, er komt dus meer waarde. “Wie goed doet, goed ontmoet”.

4. Brahmacarya

Onthouding van sexualiteit (zelfcontrole); liefde voelen voor de essentie van het leven. Vaak wordt deze Yama kuisheid genoemd. Dit betekent geen totale onthouding van seks of andere gulzigheid of losbandigheid. Het gaat om de mate waarin je de dingen doet en gebruikt, zodat je er zelf nog wel controle over hebt en daarmee je eigen energie in balans houdt. Seks kan prima samen gaan met deze Yama zolang liefde, respect en zin hebben alle drie aanwezig zijn. Geniet van het moment zelf en laat het dan los.

5. Aparigraha

Begeerteloosheid; je wordt vaak geleefd door je zintuigen, zonder dat je erbij nadenkt. Die hebzucht, het najagen van dingen buiten onszelf waar we ons geluk op projecteren houdt ons in alle vrijheid gevangen. Denk maar eens aan dure spullen, willen afvallen, die verre vakantie en de perfecte partner. We zoeken telkens naar het volgende wat ons geluk zal brengen. Conclusie: de verwachtingen waar we ons aan vastklampen om ooit op een dag echt gelukkig te zijn, verrichten uiteindelijk niet de wonderen waar we zo naar verlangen. Als je de ballast van begeerte kwijt raakt komt er weer kennis van het hoe en wat van het bestaan. Alles is er eigenlijk al, alle kennis is aanwezig. Het is een onuitputtelijke bron van levende energie. Het doel is om je eigen naakte zelf naar boven te halen.