verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Wat is de gemiddelde levensduur van een yoga mat?

De levensduur van jouw yoga mat is niet alleen belangrijk voor de footprint die je achter laat maar ook voor je eigen portemonnee. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat niet de prijs van een mat de levensduur bepaald maar eerder het materiaal wat in de mat is verwerkt. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je yoga mat. Welke yoga mat gaat het langst mee? En hoe zorg je ervoor dat jouw yoga mat na aankoop zo lang mogelijk mee gaat? In deze blog vertellen wij je hier graag iets meer over.


PVC

Van alle materialen is een yoga mat gemaakt van PVC bij uitstek de mat die het langst mee gaat, gemiddeld heeft de mat een levensduur van 5 jaar tot zelfs een leven lang. Matten gemaakt van PVC vind je vanwege de levensduur en allround eigenschappen ook vaak terug in een sportschool of een yoga studio. Je kunt een yoga mat gemaakt van PVC prima buiten gebruiken en deze kan goed tegen zonlicht. Daarnaast biedt de mat goede grip op verschillende ondergronden. Of je nou een rustige of actievere vorm van yoga doet, bij een PVC mat weet je zeker dat je er lang plezier van zult hebben. Het PVC materiaal is minder milieuvriendelijk dan bijvoorbeeld natuurrubber maar omdat de levensduur van een PVC mat aanzienlijk langer is en deze tegenwoordig volledig recyclebaar zijn hebben deze matten gemiddeld gezien een lagere footprint. Hierbij is het belangrijk dat de mat is voorzien van een keurmerk waaruit blijkt dat er geen toevoegingen zijn van schadelijke stoffen. Bij Ecoyogi kun je met een gerust hart kiezen voor PVC. Onze Ecoyogi Classic yoga mat is voorzien van het SGS certificaat, dat wil zeggen dat de mat vrij is van chemische toevoegingen. Onze Ecoyogi Studio heeft het Ökotex standard 100 certificaat, dat wil zeggen dat elk onderdeel getest is op schadelijke stoffen en dat het emissie vrij is geproduceerd. 


Natuurrubber met PU

Een mat van natuurrubber is erg geliefd vanwege de goede grip die je vrijwel direct ervaart na de aanschaf van deze mat. Natuurrubber is een natuurproduct en is biologisch afbreekbaar. Nadeel van natuurrubber is dat een mat gevoeliger is voor invloeden van buitenaf dan bijvoorbeeld PVC yoga mat. Je kunt de rubber mat niet in de volle zon leggen en geen crèmes of make-up dragen tijdens je yogasessie, omdat dit de kwaliteit en duurzaamheid van de mat aanzienlijk zal doen verminderen. Zorg daarom altijd dat je schone handen en voeten hebt voordat je op de mat gaat. De Ecoyogi PRO Grip yoga mat is gemaakt van natuurrubber, heeft een dunne PU toplaag wat ervoor zorgt dat vocht snel geabsorbeerd wordt en hierdoor minder snel gaat glijden dan een mat die volledig is gemaakt van rubber. De rubber mat met een top laag van PU is ook iets minder gevoelig dan natuurrubber matten zonder PU toplaag. De levensduur van deze mat is ongeveer 2 tot 6 jaar, afhankelijk van hoe intensief je de mat gebruikt en hoe goed je de mat verzorgt. Het schoonmaken van de mat is heel eenvoudig. Je doet een druppeltje ecologisch afwasmiddel in ruim water, je neemt de mat af met een zachte doek en je laat de mat liggend drogen voordat je deze weer oprolt.


TPE

Dit staat voor Thermo Plastic Elastomeer en is een verzamelnaam voor synthetisch rubber. Een groot voordeel van dit materiaal is dat de matten zeer licht van gewicht zijn. Het is een mooi zacht materiaal dat ideaal is voor yogi’s met gevoelige gewrichten of voor de rustige vormen van yoga. Onder de juiste omstandigheden kan dit materiaal afgebroken worden in de natuur. Ook voor TPE geldt dat dit materiaal gevoeliger is dan PVC en niet geschikt is om in het volle zonlicht te leggen in verband met uitdroging en verkleuring. Bij de actievere vormen van yoga zal deze mat sneller slijten

door de opencelstructuur. Afhankelijk van het gebruik is de levensduur van dit materiaal ongeveer 1 tot 5 jaar. 


Kurk

Een yoga mat van kurk is erg milieuvriendelijk. De mat van Ecoyogi bestaat voor 100% uit een natuurlijke samenstelling van kurk en natuurrubber. Kurk kan goed tegen vocht en het kurk oppervlak wordt alleen maar stroever naarmate deze vochtiger wordt. Daarnaast heeft het antibacteriële eigenschappen. De kurk mat is daarom ook zeer geschikt voor yogavormen waarbij veel gezweet wordt. De onderkant van natuurrubber zorgt ervoor dat de mat niet wegglijdt op gladde vloeren. Als je de mat zeer intensief gebruikt kunnen er op termijn wat lichte haarscheurtjes in het kurk ontstaan, dit is een natuurlijk proces. De kwaliteit van de mat zal hierdoor niet achteruit gaan. Als je de mat goed wilt reinigen kun je het best de mat inspuiten met water en een paar druppels ecologisch wasmiddel. Laat de mat goed drogen voordat je deze oprolt. De levensduur van deze mat is afhankelijk van hoe intensief je deze mat gebruikt, gemiddeld zo’n 2 tot 8 jaar.


Katoen

De voordelen van een yoga mat gemaakt van katoen zijn dat deze 100% biologisch afbreekbaar is en dat het goed vocht opneemt. Hierdoor is de mat ideaal voor de intensieve vormen van yoga zoals hot-, bikram- en ashtanga yoga. Je kunt de mat eenvoudig op een lage temperatuur met de hand wassen. Liever niet in de wasmachine want dat kan de levensduur van de mat negatief beïnvloeden. De katoenen mat van Ecoyogi is met de hand geweven en heeft een gemiddelde levensduur van zo’n 2 tot 5 jaar.