verzendingVoor 22.00u besteld, zelfde dag verzonden
gratis verzendingGratis verzenden vanaf € 50,-
ecovriendelijkEcovriendelijke yoga artikelen

Is yoga een sport?

Yoga heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt. Daar waar zo’n 5000 jaar geleden yoga in de essentie voornamelijk ging om spiritualiteit en meditatie is de moderne yoga meer een lifestyle geworden. Maar valt deze yoga lifestyle onder de noemer sport? In deze blog vertellen we je hier graag iets meer over.


In de klassieke yoga, waarin het achtvoudige pad van Patangali weergegeven is, is de connectie tussen lichaam en geest van essentieel belang. Het lichaam en de geest wordt gelijkmatig ontwikkeld om uiteindelijk in Samadhi te komen, het uiteindelijke doel van yoga. Dit wordt ook wel “realisatie”, “verlichting”, of “één zijn met het allerhoogste” genoemd. De yogahoudingen, ook wel asana’s genoemd, zijn een onderdeel van het achtvoudige pad. Deze houdingen zorgen ervoor dat je evenwicht en uithoudingsvermogen wordt gestimuleerd. Je wordt flexibeler, krijgt meer energie, je doorbloeding wordt beter en dit alles is een hele goede voorbereiding op een mooie meditatie.

Er zijn een aantal grote verschillen tussen sport en yoga en deze hebben te maken met het volgende:

1.      Tijdens de traditionele sporten draait het vaak om fysieke inspanning waarbij je steeds sneller of krachtiger wordt. Je wordt klaargestoomd om steeds beter te worden in een bepaalde fysieke activiteit en het is fijn om dit ook te kunnen tonen aan de mensen om je heen. Yoga kan fysiek ook erg inspannend zijn, maar tijdens yoga ben je voornamelijk bezig met een innerlijke reis om je lichaam en geest in balans te krijgen. Het is niet belangrijk om te laten zien hoe goed je een houding kan, wel om steeds meer innerlijke kracht en balans te ervaren.

2.      In veel traditionele sporten zit een wedstrijdelement. Individueel of in een team. Als er geen wedstrijdelement in zit werk je graag naar een doel toe. Bij yoga zijn de yoga houdingen en in het moment zijn het doel op zich. Hierbij bereik je ook resultaten, maar dat is niet het doel.

3.      Om beter te worden in een bepaalde sport is het belangrijk telkens je grenzen op te zoeken en daar beetje bij beetje overheen te gaan. Bij yoga leer je steeds beter je grenzen te herkennen en daar niet telkens overheen te gaan. Als je voelt dat je er wel sterk overheen gaat dan neem je een stapje terug. Zo leer je jezelf steeds beter kennen en leer je rustig te blijven wanneer je een bepaalde grens voelt.

4.      Tijdens veel fysieke sporten zal je ademhaling en je hartslag steeds hoger worden. Tijdens yoga let je heel bewust op je ademhaling. Wanneer je vaker aan yoga doet, zul je merken dat je ademhaling rustiger en dieper wordt waardoor je meer kunt ontspannen in je lichaam en geest. Hier gaat je hartslag en bloeddruk juist van omlaag.

Natuurlijk zijn er ook veel overeenkomsten tussen yoga en sport. Poweryoga richt zich bijvoorbeeld veel meer op het lichaam dan op de geest en is hierdoor behoorlijk fysiek. Andersom kan langdurig hardlopen heel goed zijn om je lichaam en geest in balans te brengen. Sommige hardlopers ervaren zelfs een meditatieve staat van zijn. De verschillen zijn niet allemaal zwart-wit en dat maakt het juist zo mooi!

Tot slot wordt yoga ook steeds vaker gebruikt in combinatie met topsport. Dit omdat focus één van de belangrijkste aspecten in topsport is. Bij yoga leer je je aandacht naar binnen keren en op die manier kun je je beter focussen. Hele logische combinatie dus! Zo kunnen fysieke yogahoudingen en ademhalingsoefeningen toegevoegd worden aan warming-up of hersteltrainingen. Zo leren sporters beter hun lichaam kennen en wordt hun concentratievermogen en daarmee focus bevordert.



Duurzame yogamatten binnen 1 dag verzonden!

Duurzame yogamatten binnen 1 dag verzonden!

Het merk Ecoyogi biedt dus verschillende duurzame en milieuvriendelijke yogamatten om een comfortabele yogabeoefening te garanderen. Bekijk het assortiment en bestel online!

Bekijk collectie