• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Schoonmaken en reinigen yoga mat

Bij regelmatig gebruik van een yoga mat is het niet te voorkomen dat de mat vuil wordt. Wanneer je de mat graag in goede conditie wilt houden en veilig yoga wilt blijven beoefenen is het belangrijk om deze regelmatig te reinigen. Oppervlakkig schoonmaken van een yoga mat is mogelijk door na elke yogasessie de mat af te nemen met een licht vochtige doek. Daarnaast is het is belangrijk dat je de mat eens in de Verschillende materialen yogamattentwee tot zes maanden voorziet van een grondige hygiënische dieptereiniging.

Yogamatten van verschillende materialen

In de webshop van Ecoyogi zijn yogamatten van uiteenlopende merken verkrijgbaar. Je kunt hierbij denken aan matten van merken, zoals: Ecoyogi, Manduka, Liforme en Jade Yoga. De matten zijn gemaakt van verschillende materialen, waardoor elke yogamat weer een andere behandeling nodig heeft als het op reinigen aankomt. We geven je daarom graag advies over het schoonmaken van yogamatten van diverse merken en materialen.

PVC yogamatten

PVC matten zijn de sterkste yogamatten die er zijn en daarom worden ze ook vaak gebruikt voor eco schoonmaakmiddelprofessionele doeleinden. Ze zijn dankzij het materiaal gemakkelijk schoon te maken. De matten uit de Manduka PRO-serie en de Ecoyogi Studio lijn zijn gemaakt van dit sterke materiaal. Elke mat die gemaakt is van PVC moet eerst stroever gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door de mat eerst één of twee keer goed te boenen met een zogenaamde Vileda spons en een sopje van water met een paar druppels natuurlijk wasmiddel (bijvoorbeeld van Ecover).

Reinigingsmiddel voor PVC yogamatten

Als je een PVC mat grondig wilt reinigen, kun je gebruik maken van een yoga mat cleaner zoals bijvoorbeeld de speciale Manduka's All-Purpose Mat Wash (mat renew). Het is daarnaast ook mogelijk om te kiezen voor een ander reinigingsmiddel, maar houd er wel rekening mee dat dit een reiniger is waar geen oplosmiddel aan is toegevoegd en dat er geen azijn in de ingrediëntenlijst voorkomt. Azijn kan namelijk zorgen voor melkachtige en doffe plekken op yogamatten die gemaakt zijn van PVC.

Reinigen van de Manduka PRO-serie matten

De matten van de Manduka PRO-serie zijn te reinigen door gebruik te maken van een zachte spons, doek of borstel. Door zachte scrubbewegingen te maken in combinatie met het milde reinigingsmiddel zul je de mat eenvoudig hygiënisch schoon krijgen.Yoga mat schoonamken

Reinigen van Ecoyogi Studio yogamatten

De matten van Ecoyogi Studio kunnen gewassen worden met behulp van een tuinslang of schoongespoten in de douche of badkuip. Het is zelfs mogelijk om de mat in een frontlader wasmachine te plaatsen op 40 graden en een fijn wasprogramma zonder centrifugeren te gebruiken. Let hierbij wel op dat je na de tijd de mat zeer goed laat drogen. De onderzijde van de mat kent een open cel structuur waardoor de mat zal functioneren als een spons. Het water zal in een dus in de mat trekken. De wasmachine of tuinslang is de makkelijkste manier maar op lange termijn meestal niet de meest hygiënische manier van schoonmaken
Wij van Ecoyogi adviseren altijd voorzichtig te zijn met het gebruik van overmatig vocht gebruik bij matten met een open cel structuur. Als de mat niet goed droogt kan dit op langere termijn een broedplaats worden voor bacteriën

Hoe je yogamatten van PVC laat drogen

Na afloop van de reiniging is het belangrijk om de matten te laten drogen in een goed geventileerde ruimte of hang ze in de zon te drogen. Houd er, vooral bij de Manduka PRO-serie matten, wel rekening mee dat de matten niet te drogen worden gehangen aan een waslijn gemaakt van scherp materiaal. Dit kan namelijk lelijke strepen veroorzaken op de mat.
Let op: Drogen in de zo is alleen geschikt voor PVC yogamatten en niet voor matten gemaakt van Rubber, TPE of organisch katoen. Bij de andere materialen als PVC kan de zon de mooie eigenschappen aantasten.

100% natuur rubber yogamatten

De matten uit de Manduka eKO serie, Jade Yoga, Liforme serie en Ecoyogi PRO Grip zijn gemaakt van 100% natuurrubber. Het verschil tussen de matten van de verschillende merken is dat de Manduka eKO matten een gesloten celstructuur aan de bovenzijde hebben, terwijl de Jade Yoga matten voorzien zijn van een open celstructuur. In tegenstelling tot de Jade Yoga matten zullen de Manduka eKO matten geen vocht en zweet absorberen. De yogamatten van Jade Yoga werken juist als een spons. De Liforme en Ecoyogi PRO Grip matten zijn voorzien van een PU toplaag die absorberend werkt alleen in de PU laag. Dankzij de zeer dunne absorberende toplaag zal het vocht dat in de mat komt tijdens het reinigen na afloop snel natuur rubber voor yoga matverdampen, waardoor deze zeer snel droog zal worden.

Reinigen van de Manduka eKO-serie yogamatten

De matten van de Manduka eKO-serie kunnen het beste gereinigd worden met 50% organische appelazijn in combinatie met 50% water. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een yoga mat cleaner, zoals bijvoorbeeld de Natural Rubber Mat Wash. Het schoonmaken van de Manduka eKO-serie matten kan het beste door middel van een doek, spons of zachte borstel. Er wordt sterk afgeraden om de matten te reinigen in een bad, onder de douche of in de wasmachine.

Reinigen van Jade Yoga matten

De matten van Jade Yoga kunnen gereinigd worden met water of met water in combinatie met een milde zeep. De reiniging kan in bad, onder de douche of zelfs in een frontlader wasmachine met fijn wasprogramma zonder te centrifugeren. Door het spons effect van de mat is het belangrijk om de yoga mat goed na te spoelen, zodat al het vuil en zeepresten uit de mat verdwijnen. Omdat de Jade yogamatten als een spons werken, dien je het water goed uit de mat te wringen voordat je de mat te drogen legt. Je kunt dit doen door de yoga mat op te rollen in een handdoek en dan op het ineen gerolde geheel te drukken zodat het vocht uit de yoga mat in de handdoek kan trekken. Dit kun je een paar keer herhalen voor een optimaal resultaat.

Reinigen van Liforme en Ecoyogi PRO Grip matten

Reinigen van de Liforme en Ecoyogi PRO Grip matten kan zeer eenvoudig met wat water met een klein beetje eco vriendelijk wasmiddel. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het wasmiddel van het merk Ecover. Vervolgens kun je met behulp van een zachte spons de mat volledig afnemen.Organic mat reinigen

Hoe je de 100% natuur rubber matten laat drogen

Laat de matten die gemaakt zijn van 100% natuur rubber altijd drogen in een goed geventileerde ruimte. De matten kunnen opgehangen worden of plat neergelegd worden. Houd er rekening mee dat je de mat nooit laat drogen in in direct zonlicht. Dit kan onherstelbare schade aanrichten aan het natuur rubber.

Matten van 100% organisch katoen

De Ecoyogi Organic Cotton matten zijn gemaakt van 100% ecologisch katoen. Dankzij het materiaal zijn deze matten zeer geschikt voor vormen van yoga waarbij je veel zweet, zoals bijvoorbeeld Bikram Yoga.

Schoonmaken van een yoga mat van Ecoyogi Organic Cotton

De Ecoyogi Organic Cotton mat kan het beste met de hand gewassen worden met een mild wasmiddel op een temperatuur van 30 graden. Vervolgens kun je de mat het beste ophangen om goed te laten drogen. Hang de yoga mat goed uit, zodat er geen lelijk strepen kunnen ontstaan.

Verleng de levensduur van jouw yoga mat

Zoals je hebt kunnen lezen bestaan yogamatten uit verschillende materialen en heeft elk materiaal en merk weer een andere behandeling nodig als het om reinigen of schoonmaken gaat. Door je goed aan de reinigingsvoorschriften te houden, kun je de duurzaamheid van jouw mat aanzienlijk verlengen en zul je voor een lange tijd plezier hebben van jouw favoriete yoga mat